Cand incepem sa vorbim despre bani copiilor nostri?
Este o intrebare pe care ne-am pus-o probabil cel putin odata cand mergem la cumparaturi sau la scoala alaturi de copilul nostru. De la ce varsta este indicat sa discutam despre bani cu el, ce ar trebui sa stie de la noi si ce ar trebui sa invete la scoala?
–-
Parerea mea este ca trebuie sa incepem sa discutam despre bani chiar din perioada gradinitei, deci cu alte cuvinte: cu cat mai repede cu atat mai bine. Nu exista o varsta standard pentru discutiile despre bani, chiar daca statisticile internationale recomanda varsta de peste 7 ani. In schimb, aspectul cel mai important pe care trebuie sa-l avem in vedere este continuitatea. Continuitatea este absolut necesara deoarece educatia financiara este un proces pe care il putem porni oricand dar pe care nu trebuie sa-l intrerupem indiferent de varsta (a noastra sau a copilului nostru). La momentul in care scriu acest material copiii mei au varstele 4 ani, respectiv 7 ani si amandoi participa la discutiile despre bani. Avem dedicata o seara a fiecarei saptamani in care “facem banii” – adica discutam, ne jucam si numaram banii. Despre seara noastra de educatie financiara voi discuta pe larg intr-un alt material.
–-
De ce este important sa discutam despre bani alaturi de copiii nostri? Deoarece, involuntar, copiii vor auzi in casa discutii despre bani si curiozitatea se manifesta printr-o intelegere mult mai facila a “lucrurilor de oameni mari”. Banii nu trebuie sa mai reprezinte un subiect tabu sau dificil de explicat copiilor, asa cum se prezenta cu multi ani in urma. Curiozitatea conduce la cunoastere, iar cunoasterea conduce la educatie. Nu ezitati sa starniti curiozitatea copilului vostru, indiferent de varsta.
–-
Primii pasi pe drumul educatiei financiare trebuie sa inceapa de acasa. Parintii sunt cei mai buni “PROFESORI DE BANI”! Este parerea mea si o voi sustine intotdeauna. Primele discutii, primele jocuri, primele informatii trebuie sa fie “livrate” de parinti. Trebuie sa fim cel mai bun exemplu pentru copiii nostri, pentru ca tot ceea ce facem sau (nu) facem se va reflecta la un moment dat in educatia lor. In acest moment educatia financiara este prezenta intr-o forma incipienta in scoala, iar discutiile despre bani reprezinta, inca, un subiect greu de atins pentru multe cadre didactice. Deveniti “PROFESORUL DE BANI” pentru copiii vostri! Cu cat mai repede cu atat mai bine!
ATENTIE: Articolele si/sau alte materiale prezentate pe site-ul www.profesoruldebani.ro reprezinta strict punctul de vedere al autorului (Andrei Popa) si se pot prealua numai cu acordul acestuia.