Cand devii antreprenor?
Raspunsul instant pe care il avem minte este simplu – cand detinem o firma. Sa va spun ceva: a detine o firma este ca atunci cand ai o diploma. In ziua de azi, cu putin efort, orice o poate avea….Ce este important cu adevarat este ceea ce faci dupa ce o ai (atat cu firma cat si cu diploma). Momentul cu adevarat important cand devii antreprenor, dupa parerea mea, nu este cand detii o firma ci atunci cand „vezi” lucrurile diferit si actionezi din convingere, indiferent de piedicile si obstacolele care apar pe parcurs. Pentru mine momentul in care am descoperit ca voi deveni antreprenor a fost in scoala generala 🙂 Hai sa vedem de ce…
–
Pe la varsta de 12 ani, tatal meu m-a inscris la proiect nou aparut in Romania, respectiv un centru pentru „detectarea abilitatilor” si „descoperirea vocationala”. Cu alte cuvinte eram supus unor teste psihologice si fizice, iar in urma rezultatelor aflam „ce voi deveni in viata” 🙂 Intr-o seara m-am prezentat impreuna cu tatal meu in locatia de teste (o sala destul de mare in cadrul unei scoli generale). Imi amintesc faptul ca nu am stralucit (dimpotriva) la testele fizice (indemanare si elemente de constructie) ceea ce se reflecta de altfel si in viata mea din prezent 🙂 In schimb am reusit sa „indrept” situatia la testele psihologice (comunicare verbala si nonverbala).
–
Testele s-au incheiat dupa aproximativ 1 ora si am asteptat cu nerabdare sa primesc rezultatele pur si simplu din curiozitate (singurul motiv la acea varsta). Ei bine, rezultatele au aratat faptul ca directia in care ma voi simti „confortabil” in viata este legata de lucrurile pe care le pot realiza cu mintea si mai putin cu forta, iar profesiile recomandate sunt: actor, agent secret (dar cu munca de „birou”) sau om de afaceri (aceasta era titulara la acea vreme pentru antreprenor). Daca, despre primele 2 profesii auzisem si stiam cateva lucruri datorita filmelor, despre „om de afaceri” nu auzisem sa se vorbeasca pe nicaieri la acea vreme si nu stiam la ce se refera „domnul cu testarea”. Fiind ceva diferit de „profesiile normale”, curiozitatea mi-a „aratat” drumul spre antreprenoriat, chiar daca, in acel moment, nu o faceam la modul constient. Am inceput sa „vad” lucrurile diferit si sa actionez diferit (nu intotdeauna bine – recunosc) si am pornit „prima mea afacere” (pe care o voi dezvalui intr-un articol separat) :))
–
Pentru mine acesta de fapt a reprezentat cu siguranta „momentul cheie” si „primul pas” pe drumul catre antreprenoriat. Nu am auzit de antreprenoriat pana atunci, dar am aflat din acel moment. Nu am stiut nimic despre antreprenoriat pana atunci, dar am invatat. Muuuult. Si inca invat, in fiecare zi. Si mai muuuult. Cu bune si rele, cu teorie si practica, cu fictiune si realitate. Antreprenoriatul nu este un lucru pe care il ai astazi, iar maine nu. Antreprenoriatul este un stil de viata, este un proces de invatare si dezvoltare continuu, este un mod de a „vedea” lucrurile si de a actiona diferit fata de majoritea oamenilor. Ce inseamna pentru mine antreprenoriatul ca stil de viata? Vom discuta pe larg intr-un articol viitor 🙂
ATENTIE: Articolele si/sau alte materiale prezentate pe site-ul www.profesoruldebani.ro reprezinta strict punctul de vedere al autorului (Andrei Popa) si se pot prealua numai cu acordul acestuia.
Frumos spus și bine punctat! 🙂