Rezultatele proiectului „Ateliere 3D și Robotică pentru Viitor”

Asociația pentru Dezvoltare Personală și Socială a desfășurat în perioada septembrie – octombrie 2023 proiectul „Ateliere 3D și Robotică pentru Viitor” în cadrul căruia peste 400 elevi din comunele Bolintin Deal și Cosoba au experimentat tehnologia de printare și creație 3D, respectiv au descoperit primii pași în programarea roboților educaționali. Rezultatele obținute în urma organizării proiectului reflectă o participare a elevilor aproape dublă față de obiectivul stabilit inițial, participare bazată pe interesul și curiozitatea în cunoașterea și experimentarea tehnologiilor viitorului.

Atelierele s-au desfășurat cu sprijinul și în cadrul școlilor partenere, respectiv Școala Gimnazială „Banu Băleanu” – Bolintin Deal și Școala Gimnazială nr.1 Cosoba, județul Giurgiu. Proiectul „Ateliere 3D și Robotică pentru Viitor” a fost finanțat prin programul Start ONG, lansat de Kaufland Romania și implementat de Asociația Act for Tomorrow, iar participarea a fost gratuită pentru elevii si cadrele didactice din școlile partenere.

În cadrul atelierelor elevii au descoperit, printre altele:

  • Cum pot realiza un obiect de la idee la producție, prin intermediul tehnologiei de printare 3D;
  • Cum pot crea propriul obiect 3D prin intermediul stilourilor 3D puse la dispoziție;
  • Care sunt primii pași pentru programarea unui robot și au asistat la activitățile de desenare și codare a roboților educațional prezenți în carul atelierelor;
  • Cum pot construi fizic diverse forme 2D și 3D prin intermediul kit-urilor de construcție puse la dispoziție;
  • Care sunt meseriile viitorului bazate pe utilizarea roboților și a tehnologiei 3D .

Start ONG este un program lansat de Kaufland Romania și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultură. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finațare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor publice și grupurilor informale/de inițiativă.

„Printarea 3D, alături de tehnologiile bazate pe automatizare și robotică, reprezintă un pas semnificativ în educație, iar aplicabilitatea practică a acestora poate fi integrată într-o varietate de discipline școlare pentru a simplifica conceptele teoretice, adesea dificile pentru elevi. Ne bucură prezența și interesul copiilor pentru aceste activități și dorim ca proiectul nostru să fie primul pas pentru utilizarea beneficiilor aduse de tehnologia din domeniile 3D si ROBOTICĂ în domeniul educațional ’’, a declarat Andrei Popa – coordonatorul proiectului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *